Info Revolta – El Prat de Llobregat

ContraInformació Anticapitalista

Dos activistes contra la pena de mort als Estats Units visiten Lleida

Amnistia Internacional ha convidat Ray Krone, supervivent del corredor de la mort, i la seva companya, Cheryl Naill, per explicar la seva experiència vital i activisme en una organització per l’abolició de la pena de mort, Witness to Innocence. Krone i Naill seran a Lleida el 8 de juny, on participaran en una xerrada a les 12h a l’aula 3.01, Edifici Polivalent (Campus de Cappont) c/ Jaume II, 71 de Lleida.

xerrada_contra_la_pena_de_mort._Amnistia______Internacional

Com a part de la mobilització prioritària sobre pena de Mort que Amnistia Internacional està duent a terme els mesos de maig i juny, l’organització ha convidat dos activistes que treballen per l’abolició de la pena capital als EUA. Es tracta de Ray Krone i Cheryl Naill, integrants de l’associació Witness to Innocence, que seran a Espanya del 3 al 13 de juny. A Catalunya hi seran del 7 al 9 de juny (Barcelona i Lleida)

Ray Krone

“He vist executar persones. He vist persones innocents a la presó. He vist com tot es convertia en una qüestió racial i de diners. No vull que el que m’ha passat a mi li passi a ningú més. Però si m’ho poden fer a mi, als Estats Units, li pot passar a qualsevol persona”.

Són paraules de Ray Krone, activista contra la pena de mort nord-americà (York County, Pennsylvania, 1957). El seu cas és conegut perquè va ser la persona número 100 exonerada de la pena de mort als EUA, a partir d’unes proves d’ADN que van determinar la seva innocència.

Actualment Krone és director de Comunicació i Formació de Witness to Innocencei un dels fundadors de l’associació, que treballa des de fa una dècada per abolir la pena de mort. Mitjançant l’educació pública, l’activisme, el treball amb mitjans de comunicació i l’assessorament legislatiu aquesta entitat lluita també contra els problemes d’un sistema judicial amb deficiències als Estats Units, així com per la compensació de les persones exonerades: http://www.witnesstoinnocence.org/.

Acusat d’un crim que no havia comès, l’avui activista contra la pena capital va passar deu anys en presons d’Arizona, tres dels quals al corredor de la mort. Krone va ser condemnat per l’assassinat d’una dona que treballava de cambrera en un bar que freqüentava, el 1991.

En el judici va ser representat per un advocat d’ofici, amb una idea al cap: “Per què m’he de vendre la casa per pagar-me la defensa quan sabran que no he estat jo quan comenci la investigació?” Ray Krone es negava a pensar que el sistema legal el condemnaria.

Però no va ser així. La sentència va ser de pena de mort, el 1992. El cas va basar-se en evidències circumstancials i en el testimoni d’un presumpte expert que assegurava que algunes mossegades trobades en la víctima encaixaven amb les dents de l’acusat.

Va començar el procés d’apel·lacions. El 1994 li va ser concedit un segon judici i va ser condemnat de nou, a partir de les mateixes proves. En aquesta ocasió, però, el jutge va reconèixer que les marques al cos de la víctima eren un prova dèbil i va commutar la pena de mort per una condemna a 46 anys de presó: a la pràctica, una cadena perpètua.

 

Durant els dos anys i vuit mesos que Krone havia passat al corredor de la mort, l’estat d’Arizona va executar tres homes.

Krone va continuar amb les apel·lacions i finalment les proves d’ADN trobades a la víctima van permetre demostrar-ne la innocència. Desprès de deu anys, va sortir en llibertat, l’any 2002. Des d’aleshores s’ha convertita en un ferm activista per l’abolició de la pena de mort.

El procés judicial contra Krone va estar marcat per les deficiències, com demostra el fet que, fins i tot el jutge que es va encarregar del segon judici, va dir que sempre havia tingut seriosos dubtes sobre el fonament de l’acusació i va considerar anul·lar la sentència.

L’abril de 2002, quan se li retiren els càrrecs, Krone esdevé la persona número 100 condemnada a mort que demostra la seva innocència i és exculpada des del 1976, any de restauració de la pena de mort als Estats Units.

Cheryl Naill

És parella de Ray Krone i activista de l’associació Witness to Innocence, on s’ha involucrat de manera molt activa en tasques de formació i de sensibilització.

Amb l’activisme, Cheryl Naill tracta de convèncer les agències governamentals perquè adoptin directrius que permetin a persones exonerades beneficiar-se dels programes finançats pel govern federal, que proporcionen assistència mèdica i financera.

Prèviament, Naill també va treballar pel Departament de Treball i Indústria de l’estat de Pennsylvania, on ajudava persones amb antecedents penals, entre les quals exonerades, a trobar feina i recursos.

El testimoni de Naill ofereix una altra perspectiva de l’impacte de la pena de mort i de com aquest càstig cruel, inhumà i degradant afecta, no només les persones condemnades, sinó també la vida i el futur de parelles, filles i fills i tot l’entorn familiar.

Ray Krone i Cheryl Naill estaran disponibles per a entrevistes a mitjans de comunicació entre les 11h-12h del matí del dissabte, 8 de juny al Campus de Cappont, abans de la xerrada.

Anuncis

About Redacció Info Revolta

ContraInformació Anticapitalista

Informació

This entry was posted on 6 Juny 2013 by in Amnistia Internacional, Convocatòries.

Introduïu el vostre adreça de correu electrònic per a subscriure's a aquest blog i rebre notificacions de nous missatges per correu electrònic.

Join 942 other followers

També ens pots trobar a:

Comptador de visites

  • 26,753 Visites
%d bloggers like this: