Info Revolta – El Prat de Llobregat

ContraInformació Anticapitalista

Crònica informativa:Visita de la Cònsol de la República de l´Equador a Lleida

Lucía Pazmiño Castro, Cònsol de la República de l´Equador a Barcelona, ha visitat la ciutat de Lleida. Durant la seva estada ha intercanviat una trobada amb membres de la Junta directiva del Centre Llatinoamericà de Lleida. Seguidament ha visitat la Paeria on ha estat rebuda per la 4ª Tinent d´Alcalde i regidora de Seguretat Ciutadana.

Posteriorment ha participat en una conferència que tenia com a títol ” Amèrica Llatina: Actualitat i perspectives “. Organitzada pel PCPC, Centre Llatinoamericà de Lleida i Casal Amics de Cuba.

 En la seva introducció Victor Montañés ha fet un breu repàs del passat negre del paper de la conquesta de l´imperi espanyol iniciada l´any 1492. Un punt d´inflexió va ser la revolució cubana de 1959 i en els darrers 14 anys destacariem la irrupció dels nous governs progressistes i d´esquerres a Veneçuela, l´Equador, Bolívia..que formen part de l´ALBA oposat a l´ALCA dominat pels EEUU. 

Osvaldo Francia, president del Centre Llatinoamericà de Lleida, ha fet referència al paper de les multinacionals i del FMI que intenten ofegar l´alternativa social sorgida dins dels pobles de l´Amèrica Llatina.

Lucía Pazmiño ha explicat el plantejament de la revolució ciutadana a l´Equador, sorgida com a resposta a desenes d´anys on els diversos governs corruptes estaven al servei dels interesos dels EEUU. Van ser 3 governs equatorians corruptes que van ser enderrocats per la mobilització social. Aquests governs van endeutar a l´Equador de forma escandalosa perquè van regalar les matèries primeres (petroli..) a les multinacionals. Finalment les expectatives socials van cuallar amb el nou govern dirigit per Rafael Correa que va reformar la Constitució per un sistema directe de participació ciutadana per mitjà de comissions ciutadanes (treballadors, estudiants, dones..). Finalment va ser ratificada per referèndum per mitjà de les urnes. Ha habut i seguirà havent altres referèndums que venen a enfortir la democràcia directa. Aquest govern ha posat com a prioritat les polítiques socials duplicant i triplicant en pressupostos educatius, sanitaris..Hi ha polítiques de defensa de la producció nacional gravant certs productes que venen de l´exterior. L´equip de govern està en contacte permanent amb la població on s´agafen compromisos i es supervisen posteriorment el seu compliment en actes de rendició de comptes. Aquesta pràctica democràtica se l´acusa de forma injusta com actes de populisme. Tanmateix el paper de la sobirania i dignitat del poble equatorià s´ha elevat de forma extraordinària. Una prova d´ella és el paper de Julian Assange que ha estat acollit a l´Ambaixada equatoriana a Anglaterra  de forma sobirana sense deixar-se intimidar pel govern anglès i dels EEUU per a que no ho fes. La proposta del socialisme de segle XXI que el govern de l´Equador defensa, seguirà treballant per enfortir l´ALBA malgrat el paper dels mitjans de comunicació lligats a l´oligarquia que els acusa de règims dictatorials. La moneda del Sucre (per transaccions comercials únicament entre els països de l´ALBA té la perspectiva de ser una moneda regional superant d´aquesta forma la dolarització algun dia. Ha fet referència a la xifra d´atur al seu país que està al 5´4 % d´atur. Equador ha fet una crida últimament per a que vinguin 5000 professionals de la salud oferint un salari mensual que oscil.la entre els 2500 a 4000 dolars. Va valorar com a molt important el paper que té la Revolució cubana com a referent de les lluites actuals dels pobles d´Amèrica.

En l´acte havia varis ciutadans de l´Equador que desitjaven retornar al seu país perquè aquí estan perdent les seves cases perquè no tenen feina i no poden pagar les seves hipoteques. Són més de 5000 que ja ho han fet. La Cònsol ja els ha informat que si aquest és el seu desig, se´ls ajudarà com ja s´està fent des dels consolats.

PCPC-PONENT

Lleida a 26 d´Octubre de 2012

Anuncis

About Redacció Info Revolta

ContraInformació Anticapitalista

Informació

This entry was posted on 29 Octubre 2012 by in Comunicats, PCPC Lleida.

Introduïu el vostre adreça de correu electrònic per a subscriure's a aquest blog i rebre notificacions de nous missatges per correu electrònic.

Join 942 other followers

També ens pots trobar a:

Comptador de visites

  • 26,719 Visites
%d bloggers like this: